Blijf op de hoogte

Nieuws

Boeren in natuurgebied gaat prima, als je het de tijd geeft

Boeren in een officieel natuurgebied, kan dat zonder de natuur in problemen te brengen? De stichting Zuid-Hollands Landschap denkt van wel en werkt in de Krimpenerwaard steeds inniger samen met boeren om het antwoord op die vraag te vinden. Wat blijkt? Het kan, maar het heeft tijd nodig.

De stichting verpacht - onder strenge voorwaarden - stukken natuurgebied aan boeren voor agrarisch medegebruik. “Dat betekent dat er natuur gerealiseerd wordt én er op een natuurvriendelijke manier geboerd wordt”, legt Sietse Kleinjan, Boswachter Uitvoering bij het Zuid-Hollands Landschap uit. “Kritische percelen met bijzonder hoge natuurwaarden beheren wij zelf, maar het grootste deel van de percelen verpachten we aan boeren. Het is een financiële win-win situatie; de boeren pachten relatief goedkoop land waar zij gras van kunnen oogsten en wij krijgen er geld voor.” Daarnaast wordt het natuurnetwerk er robuuster door: “De natuur wordt gedragen door de omgeving.”

Lees het artikel verder op www.dekortsteweg.nl

Provincie moet nog grote stappen zetten in de korte keten

Hoewel de provincie Zuid-Holland zich al vijf jaar inzet voor lokaal en duurzaam voedsel in haar eigen restaurants en catering, is het niet erg opgeschoten. Uit een recent onderzoek door Greendish blijkt dat slechts tien procent van de in het provinciehuis genuttigde voedingswaren inmiddels lokaal is geproduceerd. De provincie zelf hanteert een andere rekenmethode en houdt het aandeel van lokaal voedsel op 23,7 procent. De kortste weg is niet voor iedereen dezelfde.

Al sinds 2016 zet de provincie zich in voor een korte keten en gebruikt campagnes als ‘Zet je tanden in Zuid-Holland’ en de ‘80/20 challenge’ (tien dagen lang 80 procent van je eten uit Zuid-Holland halen) voor de publieke bewustwording van lokaal eten. Ook buiten het provinciehuis hingen deze grote posters in een campagne. Toch is het voor de provincie erg moeilijk om concreet de daad bij het woord te voegen: in haar eigen bedrijfsrestaurants wordt voornamelijk niet-lokaal eten aangeboden.

Uit de cijfers van Greendish blijkt de provincie in haar eigen restaurants en catering maar 21 procent in Nederland geproduceerd voedsel te serveren, waarvan 11 procent regionaal en 10 procent lokaal. Het gemiddelde aandeel van regionaal voedsel in Nederlandse overheidslocaties ligt hier met acht procent net onder. Andere locaties hebben wel een groter aandeel Nederlandse producten, namelijk 34 procent.

Verder lezen kan op www.dekortsteweg.nl

 

Elke 20 kilometer een Herenboerderij

Met negen boerderijen in functie, tientallen initiatieven om nieuwe op te richten en honderden geïnteresseerden in het hele land, kun je wel stellen dat het initiatief Herenboeren een groot succes is. Zeker omdat de eerste Herenboerderij pas vijf jaar geleden, in 2016 werd opgericht. Wat kunnen we voor de komende vijf jaar verwachten?

In Zuid Holland zijn de ambities in elk geval groot. Terwijl er begin vorig jaar nog nul Herenboerderijen zaten, zijn het er binnenkort al drie. Zo startte in maart 2020 De Vlinderstrik in Rotterdam met zaaien, fruitbomen en veeteelt. Door de opstartfase is de productie nog niet heel hoog, maar daar komt dit jaar verandering in. Eind deze maand gaat Herenboeren Aan den Drecht in het Groene Hart van start en de derde is ook ver in het proces.

Lees het artikel in zijn geheel op: www.dekortstweg.nl

Kleine coöperaties steeds succesvoller

In plaats van zich aan te sluiten bij grote boerencoöperaties als FrieslandCampina of Arla, zoeken boeren samenwerking in kleiner verband. Onder het motto ‘samen sterker’ lukt dat steeds beter. De omzet stijgt de laatste jaren hard, omdat steeds meer consumenten de voordelen van kleinschalige productie zien. Maar waarom kan dat niet bij de grote jongens?

Lees het volledige artikel op de Website van DeKortsteWeg.

Met drones op zoek naar de ideale plek voor weidevogel

Het voorjaar is dé tijd om weidevogels te zien. Grutto’s, tureluurs en kieviten buitelen op veel plekken weer door de lucht boven de Hollandse polders. Wil je hen als boer of grondeigenaar echt blij maken, dan zorg je dat er voldoende ‘plas-dras’ te vinden is. Maar hoe gebruiken de vogels die plas-dras-gebieden eigenlijk? En waar moeten de plekken aan voldoen?

Lees het complete artikel op Nature Today

Meten is weten: kringlooplandbouw wordt meetbaar met indicatoren

Wageningen University en Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau Boerenverstand werken samen aan een systeem met KPI’s (Kritische Prestatie Indicatoren) om de voortgang in kringlooplandbouw op boerenbedrijven te kunnen monitoren.

In dit project ontwikkelen en testen zij een basisset van indicatoren die inzetbaar is voor meerdere duurzaamheidsdoelen en sectoren. De verwachting is dat dit bedrijven helpt om op de lange termijn in samenhang te werken aan bodem, water, biodiversiteit en klimaat. Daarnaast kan er aan aantoonbare duurzaamheidsprestaties een financiële beloning worden gekoppeld.

Meer lezen over dit onderzoeksproject

Boekje Solidaire Betaling en andere boereninitiatieven voor een eerlijk loon

Elske Hageraats schreef in samenwerking met Toekomstboeren een boekje met uitgewerkte, praktische voorbeelden die boeren zelf kunnen gebruiken om een eerlijk loon te gaan genereren.
Elske: “Als we bij gaan houden hoeveel we per uur verdienen, komen de meeste van ons (inclusief ikzelf) onder ‘t minimumloon uit. En dat vind ik niet alleen jammer, maar vooral ook onacceptabel. Als we praten over ‘duurzame landbouw’, zou stipt op 1 moeten staan: een duurzaam, eerlijk loon voor de boer.  Want we kunnen eindeloos praten over goede teelttechnieken en gesloten kringlopen – maar zonder eerlijk loon is er geen boerderij en dus geen voedsel. Zonder eerlijk loon blijven we twaalf boerderijen per dag verliezen in Nederland (CBS 2020).”

Meer lezen of bestellen?

Natuurlijk kapitaal verbindt!

Onze samenleving draait op natuurlijke hulpbronnen. Zo levert de ondergrond drinkwater, slaat vegetatie koolstof op en produceert onze bodem voedsel. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn ons natuurlijk kapitaal en vullen zichzelf aan. Maar als we te veel gebruiken of de basis aantasten, vermindert ons natuurlijk kapitaal.

Op het webinar ‘Natuurlijk Kapitaal verbindt’ gaven de experts uit de wetenschap, de politiek en de consultancy hun visie. Hoe kunnen we natuurlijk kapitaal optimaal inzetten in de praktijk van plan- en besluitvorming?

Jeannine Brand schreef een helder verslag van het interessante webinar.

Boer én natuurbeschermer tegelijk

Freek van Leeuwen en Nicole de Gier hebben een kleine biologische melkveehouderij op het platteland van Leidschendam. Ze zijn boer en natuurbeschermer. Met hulp - en op een stuk pachtgrond - van Staatsbosbeheer combineren Freek en Nicole de twee functies. Dat gaat prima, maar vraagt wel wat extra inspanningen.

Een voorbeeld: door de vaste mest van de melkkoeien en moederschapen van de urine te scheiden en het volume van de mest te vergroten door er extra stro aan toe te voegen, wordt de bodemstructuur verbeterd. Dat trekt meer wormen, die op hun beurt weer voedsel zijn voor de weidevogels.

Lees het verhaal van Maaike Kraaijeveld

De biologische veehouderij van Harmen van der Bij

De familie Van der Bij heeft al meer dan honderd jaar een veehouderij in het Friese Aldeboarn. Boer Harmen van der Bij vindt het logisch dat boeren meer rekening houden met de natuur. En dat hoeft niet ten koste van de opbrengst te gaan. Maar de overheid moet deze ontwikkeling wel faciliteren, vindt hij. Beleidsmatig, maar ook financieel.

Lees het artikel van Simon Talsma in het Friesch Dagblad

2021: Investeringsfonds Omschakeling Landbouw

Voor boeren en tuinders die willen omschakelen naar een stikstofarme(re) en meer duurzame manier van produceren is financiering vaak een belemmering. Om hierin tegemoet te komen, heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 175 miljoen euro uitgetrokken voor het opzetten van het ‘Omschakelprogramma duurzame landbouw’.

Het omschakelspoor geeft financiële ondersteuning aan agrarisch ondernemers die stappen willen maken naar een meer extensieve of duurzame bedrijfsvoering, zoals biologische en natuur-/landschapsinclusieve landbouw.

Lees meer

Teleurstelling over landbouwplannen EU

De Green Deal van eurocommissaris Frans Timmermans zou de Europese economie vergroenen. Helaas, dat geldt vooralsnog niet voor de landbouw. Het Europese landbouwbeleid, met een jaarlijks budget van 59 miljard euro, maakt vrijwel geen ruimte voor vergroening. Sterker nog: het voorgestelde nieuwe beleid zet in op verdere intensivering. Reden voor de gezamenlijke natuurorganisaties om Timmermans aan zijn mooie ambitie te herinneren.

Lees de open brief aan eurocommissaris Timmermans.

Copyright © NMZH