LandzichtWe willen samenwerken met de natuur

Landzicht

Plaats
Strijen Hoekse Waard
Soort bedrijf
biologisch akker- en tuinbouwbedrijf
Aantal hectare
40
Soort grond
klei
Andere activiteiten
groentenabonnementen, groothandel voor winkels, horeca en andere pakketbedrijven
 
 


De missie van boerderij Landzicht is het biologisch telen van groenten, aardappelen en sinds een aantal jaar ook spelt. Er worden meer dan 30 verschillende soorten biologische groenten, aardappelen en spelt geteeld voor het biologisch groentenabonnement. Naast akkerbouw is er een groentetuin rondom de boerderij, zijn er hoogstamfruitboomgaarden met daarbij ook een kruidentuin en 's zomers een pluktuin vol bloemen.

 

Natuurinclusieve landbouw
Mees, Ageeth en Floor willen samenwerken met de natuur. “We gaan er vanuit dat alles in het leven een samenhang vormt; de aarde, planten, dieren en mensen. Is deze samenwerking niet in balans, dan betaalt één van deze onderdelen de prijs.

 

Om de aarde vruchtbaar te houden is er aandacht voor de bodem nodig. Een vruchtbare bodem zorgt voor een goede basis waarin levenskrachtige planten kunnen groeien. Doordat de groenten met zorg voor de aarde (bijv. een teeltplan met daarin ook rust voor de grond)  en zonder kunstmest worden geteeld, krijgen ze de tijd om te groeien en meer tijd om smakelijk  te worden!

 

Landzicht teelt ook biologische spelt. Het is een wintergraan en wordt gezaaid tussen oktober en december. Eén van de redenen waarom Mees en Ageeth zo enthousiast zijn over spelt, is dat het gewas op het land over een enorme vitaliteit beschikt waardoor de planten nagenoeg onvatbaar zijn voor ziekten. Bovendien zorgen de wortels en het stro van de planten voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Hierdoor kunnen ook de gewassen die na de spelt geteeld worden beter groeien. De speltteelt rouleert mee in het afwisselend bouwplan met o.a. groenbemesters, aardappelen en wortelen. Zo blijft de bodem schoon en vruchtbaar.

 

Bijzonder is dat de groenten niet alleen biologisch maar ook te midden van biodiversiteit geteeld worden; heel veel verschillende groenten groeien zij aan zij in een groentetuin die is omsingeld met knotwilgen, hagen en hoogstamfruitboomgaarden. Zo creëren Mees en Ageeth een prettige omgeving voor bijvoorbeeld vogels en bijen, onmisbaar bij het telen van voedsel!

 

Er nestelen witte kwikstaarten in het rieten dak en gele kwikstaarten op het land. Gaaien, fazanten en ook kieviten vliegen rond. Er zijn volop mezen en distelvinken in de hagen. Reigers overnachten in de bomen, er zitten weer volop kikkers in de sloot en bij schemering kun je de vleermuizen zien vliegen. De boerenzwaluw heeft een nest gemaakt onder het dak van de wagenkeet.

 

Energieneutraal
Sinds het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de schuur, draait boerderij Landzicht volledig op zelfopgewekte stroom. De panelen zijn met crowdfunding gefinancierd - investeerders zijn inmiddels terugbetaald met groentepakketten.

 

Verdienmodel
Landzicht teelt groenten en aardappelen voor haar abonnees van het wekelijkse groente-abonnement. De aardappelen worden daarnaast in een pool aan Nedato geleverd. Nedato zorgt voor de afzet bijv. naar supermarktketen Lidl. Klanten kiezen voor de producten van Landzicht omdat ze biologisch zijn en het bedrijf inzet op biodiversiteit. Ook het brede assortiment is belangrijk. Door samen te werken met andere biologische boeren is het assortiment van het pakket heel gevarieerd. Landzicht betrekt abonnees bij de boerderij door nieuwsberichten te schrijven, berichten te posten op Facebook en Instagram, en ook door recepten bij de groenten te leveren en activiteiten te organiseren bijv. zomerfeest (open dag) plukdagen, diners, lezingen etc.

 

Innovatie
Naast de bekende groentesoorten zijn er ook diverse 'vergeten groenten' in het assortiment van de groenteboxen. Te denken valt bijvoorbeeld aan pastinaken, postelein, aardpeer en snijbiet.
Na een gesprek met Pinar Coskun (Erasmus Food Lab Rotterdam) is Landzicht begonnen met een speciale bag voor studenten: Veggiebag (€ 7,70 voor twee dagen, twee maaltijden).
Sinds 2014 maakt Mees speltpasta van eigen geteelde spelt. Spelt heeft goede eigenschappen die nodig zijn om pasta van te kunnen maken. De pasta is er in verschillende vormen, het is lekker en licht verteerbaar en ook nog eens snel klaar.

 

Meer informatie

Landzicht

Facebook Landzicht


        
    


Copyright © NMZH