Kaasboerderij NoorderlichtLandbouw is verweven met de natuur

Kaasboerderij Noorderlicht

Plaats
Noordeloos (Alblasserwaard)
Soort bedrijf
biologisch-dynamisch melkveebedrijf
Aantal hectare
55
Aantal koeien
75 melkkoeien, 40 jongvee (Blaarkoppen)
Soort grond
klei op veen
Andere activiteiten
kaasmaken, educatie, verhuur, natuurbeheer
 
 


Het biologisch-dynamisch melkveebedrijf van Kees van Gaalen en Maria Inckmann van Gaalen ligt in Noordeloos in de Alblasserwaard. Biologisch-dynamisch wil o.a. zeggen dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, de koeien hun horens behouden, veel leefruimte hebben op stro liggen. Stromest is van groot belang voor bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Biologisch-dynamische boeren bedrijven een unieke vorm van landbouw die optimaal samenwerkt met de natuur, waarbij de samenhang tussen bodem, planten, dier en mens versterkt wordt.

 

De boerderij is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut op basis van de principes van het organisch bouwen. Bij de bouw zijn duurzame, natuurlijk en milieuvriendelijke materialen gebruikt. De stijl is opvallend, maar past heel goed in de omgeving en bij de biologisch-dynamische bedrijfsvoering.

 
Blaarkoppen

De koeien zijn zwarte en rode Blaarkoppen, met de karakteristieke witte kop en zwart of rood omrande ogen. Het is een zeldzaam ras, dat van oudsher in de Oude Rijnstreek voorkomt. Blaarkoppen passen heel goed in een biologische bedrijfsvoering. Ze zijn sterk, zachtaardig en kunnen met weinig toe. Ook geven ze melk van uitzonderlijke kwaliteit, die zich dus goed leent om er kaas van te maken.
Er wordt veel zorg besteed aan de koeien en ze worden zo veel mogelijk in hun waarde gelaten, bijvoorbeeld door ze niet te onthoornen en kruiden in plaats van medicijnen te geven.

 
Wilde Weide kaas

Om een boerenkaas van topkwaliteit te maken moet alles kloppen: het beste voer op basis van kruidige weilanden, goede en goed verzorgde koeien en het vakmanschap om van de rauwe melk een smakelijke kaas te maken. Uiteraard gebruikt Maria geen kunstmatige toevoegingen bij de kaasbereiding.

De kaas wordt op vrijdag op de boerderij verkocht, op diverse verkooppunten (waaronder Bloeiend Landlust, de oude boerderij van Kees en Maria in Alphen aan de Rijn en via de groothandel.

De melk waar geen kaas van wordt gemaakt, wordt verkocht aan Zuiver Zuivel. Zuiver Zuivel is een merk met uitsluitend producten van biodynamische kwaliteit, geleverd door 25 unieke biodynamische familiebedrijven die boeren met de natuur.

 

Natuurinclusief

Maria en Kees hebben een biologisch-dynamische boerderij uit overtuiging. Landbouw is verweven met de natuur. In harmonie met elkaar geeft dit gezond en eerlijk voedsel, voor nu en voor de toekomst.

Boerderij Noorderlicht doet aan weidevogelbeheer (voorbeweiden, legselbeheer, plas dras, uitgestelde maaidatum) en schenkt veel aandacht aan kruidenrijk grasland. Kees en Marian houden rekening met het landschap – er is een kikkerpoel, een hoogstamfruitboomgaard en er zijn knotwilgen. Er is ook veel aandacht voor de biodiversiteit op het grote erf o.a. door uitgekiende beplanting en nestkasten.

 
Samenwerking en interactie met de omgeving

Noorderlicht werkt samen met 5 biologische boerenburen onder de naam Symbiose. Er is een wandelroute ontwikkeld om de wandelaar iets te laten zien van de biologische landbouw, het prachtige landschap en de natuur in dit deel van de Alblasserwaard.

Er is een gezamenlijk zelfbedienings verkooppunt op het erf, waar de biologische streekproducten van de 6 boeren worden verkocht. Het assortiment bestaat uit Wilde Weide kaas, geitenkaas, ossen- en lamsvlees, graseieren, honing, en groenten. Het is een innovatief concept, want de klant schrijft zich in, krijgt een sleutel van de winkel en pakt wat hij nodig heeft. Achteraf wordt een keer per maand gefactureerd.

 
We halen de wereld naar ons toe

Op het bedrijf zijn altijd stagiaires en vrijwilligers aanwezig en ze komen van over de hele wereld. Kees en Maria willen de wereld naar zich toe halen en heel graag hun kennis en visie delen met jonge mensen Leerlingen van de Vrije Scholen uit Munster en Antwerpen en studenten uit Nederland, Europa en Zuid-Amerika zijn jaarlijks bij Kaasboerderij Noorderlicht te vinden.

 
Vergaderruimte en rondleidingen

Op het bedrijf is een schitterende vergaderruimte boven de kaasmakerij met zicht in de stal met koeien. Maria verzorgt op aanvraag rondleidingen op het bedrijf.

 
Meer informatie

Kaasboerderij Noorderlicht
Artikel in Trouw
Website Symbioseboeren


        
    


Copyright © NMZH